KPN test snel internet buitengebieden

0

KPN test snel internet buitengebieden

KPN is momenteel bezig met het testen van een nieuwe verbindingsmethode, waarbij de verbinding van vast internet samengaat met de verbinding van mobiel internet. Op deze manier wordt het ook voor huishoudens in buitengebieden mogelijk gebruik te maken van snel internet.

De maximale internetsnelheid die met dit nieuwe type verbinding behaald zou kunnen worden is voor alsnog vastgesteld op 100Mb/s. Wellicht dat met de komst van 5G internet deze snelheid in de toekomst nog verder omhoog gaat.

De test vindt plaats in Nijkerk. Aan de test nemen ongeveer tweehonderd KPN klanten uit het buitengebied deel. De test zal in april 2017 van start gaan en zal enkele maanden in beslag nemen. Daarna zal KPN besluiten of deze techniek ook in andere buitengebieden ingezet kan gaan worden.

Combinatienetwerk

Deze nieuwe verbindingsmethode, waarbij vast- en mobiel internet aan elkaar gekoppeld worden, wordt door KPN aangeduid als combinatienetwerk.

De bedoeling van het combinatienetwerk is om (tijdelijk) langzame internetverbindingen stabieler te krijgen door met een speciaal apparaat op de internetmodem de kracht van mobiel internet samen te voegen met de kracht van het vaste internet. Door deze twee verbindingen samen te voegen moet een maximale download snelheid van 100Mb/s haalbaar zijn, zegt KPN.

KPN glasvezel

KPN is Nederlands hoofdleverancier wanneer het gaat om glasvezel. Veruit de meeste glasvezelpakketten bieden hun diensten aan via het netwerk van KPN. Internet via het combinatienetwerk zal altijd nog een stuk langzamer zijn dan KPN glasvezel.

Waar de maximale snelheid voor het combinatienetwerk is vastgesteld op 100Mb/s, is het met KPN glasvezel mogelijk een maximale download snelheid van maar liefst 500Mb/s te behalen. Het probleem hierbij is dat glasvezel nog lang niet overal beschikbaar is en dat in de nabije toekomst ook nog niet wordt.

Om een glasvezelverbinding aan te leggen in buitengebieden is namelijk voor glasvezelbedrijven niet rendabel mits er aanzienlijk hogere tarieven worden gerekend voor het gebruik van glasvezel in deze gebieden.

Share.

About Author

Leave A Reply